Vad är skillnaden mellan att vara nedstämd och att vara deprimerad?
Det är vanligt att uppleva nedstämdhet ibland, särskilt under stressiga perioder eller efter en negativ händelse. Nedstämdhet är en normal reaktion på livets utmaningar och kan vara en del av en sorgprocess. Men om nedstämdheten varar längre än en vecka och påverkar din vardag kan det vara en depression det handlar om.
Depression är en psykisk sjukdom som kännetecknas av långvarig nedstämdhet, förlust av intresse eller glädje, minskad energi, svårigheter att koncentrera sig och förändringar i matvanor och sömnmönster. Depression kan också orsaka fysiska symtom som värk och huvudvärk och kan påverka en person på många olika sätt. Enligt Socialstyrelsen upplever ungefär 12% av den svenska befolkningen depressioner någon gång under livet.
Skillnaden mellan att vara och nedstämd och att vara deprimerad är att depressionen är ett mer långvarigt tillstånd och påverkar en person på ett mer allvarligt sätt. Nedstämdhet är oftast en tillfällig känsla som försvinner av sig själv, medan depression är en långvarig sjukdom som kräver behandling.
Symtom på depression kan inkludera:
- långvarig nedstämdhet
- förlust av intresse eller glädje
- minskad energi
- svårigheter att koncentrera sig
- förändringar i matvanor och sömnmönster
- fysiska symtom som värk och huvudvärk
- känslor av hopplöshet och meningslöshet
Om du misstänker att du har en depression är det viktigt att söka hjälp, även vid nedstämdhet kan det ibland behövas stöd. Det finns olika sätt att hantera depression, inklusive att prata med en läkare eller psykoterapeut, att delta i psykoterapi och att ta mediciner. Genom att söka hjälp och hitta en behandling som fungerar för dig kan du lära dig att hantera din depression och leva ett fullt och hälsosamt liv. Depression kan ibland orsaka allvarliga konsekvenser, som självmordstankar och försök till självmord, så om läget är akut ring alltid 112.