Frågor och svar

Nedan finner du svar på de vanligaste frågorna.
Hittar du inte svar på din fråga kan du alltid kontakta oss eller chatta med oss.

Psykologhjälp och psykoterapeuthjälp* via en vårdcentral (med eller utan remiss) kostar 250kr per gång, 0 kr om du har frikort eller är under 18 år.

För att koppla upp dig, ladda hem appen ”Vårdrummet Video” till din telefon och logga in med BankID på utsatt tid. Finns där appar finns.

Innan besöket ber vi dig fylla i två formulär, det tar inte mer än några minuter. Detta hjälper oss i bedömningen och leder till en bättre behandling för dig.

Ja frikort gäller för offentligt finansierad vård (ej för privatfinansierad vård). Gränsen för frikort är för nuvarande 1200kr. Du kan se om du har nått gränsen för frikort här: https://www.1177.se/…/se-om-du-har-natt-gransen-for…/

När du söker offentligt finansierad vård (via vårdcentral) så erbjuds ett stöd och psykologisk behandling som faller inom ramen för första linjens psykiatri, mild till måttlig psykisk ohälsa).

Det avser problematik som inte kräver specialistvård. Privatfinansierad vård avser hela spektrumet från coachande samtal till specialistvårdskategorin psykoterapi. Du bestämmer i samråd med din psykolog, psykoterapeut eller kurator vad behandlingen ska avse och hur lång den ska vara.

Du får en faktura från en vårdcentral postad till din folkbokföringsadressadress. P.g.a av patientsekretess kan man inte lägga in om tillfällig adress för fakturan.

Är du privatbetalande så betalar du direkt efter besöket med Swish,kort eller kontant (kan variera).

Vid den offentligt finansierade vården gäller avbokning senast 24 timmar innan det bokade besöket. Avbokar du efter det eller uteblir helt får du en faktura på 400 kr som ska betalas.

Under corona-pandemin gäller att du kan avboka senare än 24 timmar innan om du har fått plötsliga symptom eller misstänker smitta. Bokar du inte av alls gäller även då att du får betala 400 kr.

Vid privatfinansierad vård gäller 24 timmar. Avbokar du senare får du betala för besöket.

I första hand vänder du dig till din psykolog, psykoterapeut eller kurator.

 Ja, om du är under 18 år kostar ditt besök 0kr.

När du bokar privatfinansierad vård så är mötet 30 min eller 45 min. När du bokar offentligt finansierad vård så beror upplägg och längd på syftet med mötet. Det kan skilja från gång till gång.

Vad gäller privatfinansierad vård så bestämmer du själv (i samråd med din psykolog, psykoterapeut eller kurator). Vad gäller offentligt finansierad vård så baseras längden av behandlingen på den kontinuerliga bedömningen.

Då gott resultat inom psykisk hälsa innefattar så många olika mänskliga faktorer och inte är en exakt vetenskap så kan vi inte garantera resultat, trots att vi arbetar med evidensbaserade metoder som ger bästa möjliga förutsättningar för gott resultat. 

Om du känner dig osäker och vill ha kvalificerad rådgivning om just din problematik och lämpad metod så kan du alltid boka in ett drop-in videomöte. Det kostar 250kr eller 0kr vid frikort eller om du är under 18 år.

Att uppnå ett bra resultat handlar inte bara om metod men att det känns bra i din relation till din terapeut. Om du känner dig osäker kan du alltid boka en drop-in videomöte med din terapeut för få kvalificerad rådgivning och känna dig för. Det kostar 250kr eller 0kr vid frikort eller om du är under 18 år.

 

 

 

De flesta av våra psykologer, psykoterapeuter och kuratorer erbjuder även privat psykoterapi, då är sessionerna längre.

Ja det finns det. Titta gärna på tiderna som ligger ute i webbtidboken.

Fråga din psykolog, psykoterapeut eller kurator vad som gäller i just ditt fall.

Fråga din psykolog, psykoterapeut eller kurator, det kan variera.

Fråga din psykolog, psykoterapeut eller kurator, det kan variera.

Ja det går bra, vi erbjuder vissa tider efter kl 17:00. Leta efter en tid som passar dig i webbtidboken.

Du kontaktar din psykolog, psykoterapeut eller kurator direkt (mail eller telefon).

Du avbokar genom att kontakta din terapeut direkt (mail eller telefon).

Ja alla våra psykologer, psykoterapeuter och kuratorer har tystnadsplikt och lyder under sekretesslagen I den offentligt finansierade vården gäller Sammanhållen journalföring. Läs om det här.

https://www.slso.sll.se/trygg-och-saker-vard/din-journal/

Hos oss arbetar inga läkare så vi kan därför inte vara behjälpliga med recept eller sjukskrivningar. Kontakta din husläkare som, vid behov kan kontakta din terapeut för rådgivning om ditt tillstånd.

*psykologhjälp och psykoterapeuthjälp = stöd och hjälp via kontakt med leg psykoterapeut eller leg psykolog. Observera att vi även har med kuratorer som arbetar här, då med grundutbildning i psykoterapi.

Mind Sverige

Vi är en vårdgivare och arbetar under strikt tystnadsplikt , vi arbetar under tillsyn av IVO och socialstyrelsen.

Om läget är akut eller om du har tankar på att ta ditt liv bör du uppsöka en psykiatrisk akutmottagning, eller så ringer du 112.

 

Många vill snabbt få personlig kontakt med en terapeut, då är mejl inte ett säkert alternativ och telefonmöten ingår tyvärr inte i vårt uppdrag.

Därför erbjuder vi nu korta snabba Drop-In tider (videomöte 15 min). Om du inte vill använda videofunktionen så stänger du av kameran.

Du bokar direkt i vår webbkalender. På så sätt kan du enkelt få trygg och säker kontakt med din terapeut.

Det kan gälla rådgivning, avstämning eller lättare bedömning. Drop-In möten kostar 250 kr eller 0kr vid frikort eller om du är under 18 år.

Avbokning/ombokning

Kontakta terapeuten direkt, kontaktuppgifter hittar du under respektive terapeut nedan

Kontaktuppgifter