Många pratar om KBT men känner du till psykodynamisk psykoterapi? Här berättar vi mer.

En av de viktigaste fördelarna med psykodynamisk psykoterapi är att det ger individen möjlighet att förstå sig själv bättre och att hantera sina problem på ett mer hållbart sätt. Detta kan leda till en ökad självkänsla och självförtroende.

Vad är då psykodynamisk psykoterapi?

Psykodynamisk psykoterapi är en metod för behandling av psykiska problem som bygger på teorier om det undermedvetna och hur det påverkar vårt beteende och känslor. Metoden har sina rötter i psykoanalysen och utvecklades av psykoanalytiker som Sigmund Freud och Carl Jung.

Enligt psykodynamisk teori kan våra tidigare erfarenheter och känslor som vi har förbisett eller förträngt påverka vårt nuvarande beteende och känslor. Genom att utforska dessa dolda känslor och erfarenheter kan individen få insikt i sina problem och lära sig hantera dem på ett mer effektivt sätt.

Psykodynamisk psykoterapi används ofta för att behandla olika psykiska problem som depression, ångest, trauma, relationsproblem och personlighetsstörningar. En studie från 2016 publicerad i tidskriften ”Psychotherapy Research” visade att psykodynamisk terapi var lika effektiv som annan evidensbaserad behandling för depression. En annan studie från 2010 publicerad i ”The Journal of Nervous and Mental Disease” visade att psykodynamisk terapi var effektiv för att behandla personlighetsstörningar.

Det är viktigt att poängtera att psykodynamisk psykoterapi inte nödvändigtvis är optimal för precis problematik. Vill du ha råd och stöd från oss vad gäller att välja terapiform så är du välkommen att höra av dig, antingen under vår telefontid eller en första kontakt via mejl.

Det är också viktigt att notera att psykodynamisk psykoterapi inte är den enda formen av evidensbaserad behandling och det kan vara lämpligt att prova flera olika metoder för att hitta det som fungerar bäst för den enskilda personen.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn

Du kanske också gillar:

Mind Sverige

Vi är en vårdgivare och arbetar under strikt tystnadsplikt , vi arbetar under tillsyn av IVO och socialstyrelsen.

Om läget är akut eller om du har tankar på att ta ditt liv bör du uppsöka en psykiatrisk akutmottagning, eller så ringer du 112.

 

Många vill snabbt få personlig kontakt med en terapeut, då är mejl inte ett säkert alternativ och telefonmöten ingår tyvärr inte i vårt uppdrag.

Därför erbjuder vi nu korta snabba Drop-In tider (videomöte 15 min). Om du inte vill använda videofunktionen så stänger du av kameran.

Du bokar direkt i vår webbkalender. På så sätt kan du enkelt få trygg och säker kontakt med din terapeut.

Det kan gälla rådgivning, avstämning eller lättare bedömning. Drop-In möten kostar 250 kr eller 0kr vid frikort eller om du är under 18 år.

Avbokning/ombokning

Kontakta terapeuten direkt, kontaktuppgifter hittar du under respektive terapeut nedan

Kontaktuppgifter