Första julen med barn efter separationen?

Hur är man föräldrar utan att leva tillsammans? Och hur hanterar man det inför julledighet?

 

Julen är en högtid när familj och vänner samlas. Det är inte alltid lätt om man lever i en relation med barn och hur blir det då om man dessutom ska fira jul för första gången som separerad. Den situationen kan vara väldigt svår och det beror på att det är väldigt mycket känslor involverade.

Separationen väcker oro och man vill vara nära sina barn samtidigt som man inte vill att de ska drabbas. Man vill att de ska ha det bra. Man vill vara nära sina barn och skona dem från det jobbiga med en separation samtidigt som man själv kan vara upprörd, ledsen, känns sig sviken, misslyckad och arg på sin tidigare partner.

Exempel på vanliga frågor är, hur kan jag spendera den tid jag har tillsammans med barnen? Vad gör jag den tid jag förfogar över själv?

 

Vad kan man tänka på? Här kommer några tips och frågeställningar som är användbara.

  • Ha förståelse för att det är en ny situation
  • Det kommer ta tid att vänja sig och det kommer att väcka mycket känslor.
  • Vad är viktigt för mig i relation till barnen under julen?
  • Hur kan jag fira jul på mitt sätt med barnen? Utan att ta hänsyn till min tidigare partner och dennes släkt och vänner.
  • Hur kan vi som separerade underlätta för varandra så att vi tillsammans kan visa att vi fortsatt kan visa varandra respekt och förståelse även under högtider?

En separation är ett uppbrott men också en nystart.

Det kan faktiskt, konstigt nog vara något positivt – man får en möjlighet att skapa sig de traditioner och högtider med barnen som man själv vill ha den, utan att störa sig på den andra partnern som man kanske gjort om man bestämt sig för att separera. Det är nytt och det kan kännas annorlunda men det behöver inte vara fel, bara annorlunda.

Man kan hinna vara både förälder och privat person. Det skapas en möjlighet att bygga upp ett eget liv de veckor eller den tid man inte har barnen. Det kan vara svårt men något att fundera på.

 Mitt i allt detta är det viktigaste att komma ihåg, och värna om, den vuxne förälderns ansvar över barnet eller barnens välmående.

Mind Sverige erbjuder familjerådgivning och individuella samtal om du vill prata om oro inför julen. Ibland behöver man bara få chans att sätt ord på sin oro för att förstå den bättre, och hitta ett perspektiv som hjälper familjen framåt.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn

Du kanske också gillar:

Mind Sverige

Vi är en vårdgivare och arbetar under strikt tystnadsplikt , vi arbetar under tillsyn av IVO och socialstyrelsen.

Om läget är akut eller om du har tankar på att ta ditt liv bör du uppsöka en psykiatrisk akutmottagning, eller så ringer du 112.

 

Många vill snabbt få personlig kontakt med en terapeut, då är mejl inte ett säkert alternativ och telefonmöten ingår tyvärr inte i vårt uppdrag.

Därför erbjuder vi nu korta snabba Drop-In tider (videomöte 15 min). Om du inte vill använda videofunktionen så stänger du av kameran.

Du bokar direkt i vår webbkalender. På så sätt kan du enkelt få trygg och säker kontakt med din terapeut.

Det kan gälla rådgivning, avstämning eller lättare bedömning. Drop-In möten kostar 250 kr eller 0kr vid frikort eller om du är under 18 år.

Avbokning/ombokning

Kontakta terapeuten direkt, kontaktuppgifter hittar du under respektive terapeut nedan

Kontaktuppgifter